Välkommen till Ratan, vinter efter byavägen

Nu kan du tycka till om förslaget till ny detaljplan för delar av fastigheten Ratahamn 1:3.

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för avstyckning av cirka 18 bostadsfastigheter fördelat på två områden samt att säkerställa byggnadsminnet Tullgården med tillhörande komplementbyggnader.

Den som vill komma med synpunkter ska göra detta skriftligen senast den 3 februari 2023.

Läs mer på Robertsfors kommuns sida

Källla: SAMRÅDSHANDLINGDnr: SHBK-2021-1391Detaljplan fördel av fastigheten Ratahamn 1:3 -Tullgården
Ratan, Robertsfors kommun, Västerbottens länUpprättad 2022-09-13

Så är du sugen på att bygga ditt eget boende i Ratan så öppnas med största sannolikhet snart möjligheter till fastighetsköp inom detaljplanelagt område. Välkommen till Ratan!


Ratan har ett bekvämt pendlingsavstånd till Umeå och Robertsfors. De flesta i byn pendlar eller har pendlat till arbetet. Allt mer distansarbete har funnit sin plats i våra liv de sista åren. Eftersom vi tidigt grävde bredbandskabel så är det inget problem. Allt fler söker sig hit för att bo och arbeta på distans. 

I byn bor det pensionärer, unga vuxna, medelålders med barn i skolåldern och någon enstaka i småbarnsåldern. Flera fritidshus i området är nu åretruntboende. Det finns en hel del småföretag etablerade och arbetsmöjligheter erbjuds även i närområdet.

Cirka 80 personer är skrivna i byn. Närmaste förskola/skola finns i Djäkneboda (Förskola och Fk-åk 3) som ligger ca 6 km bort. I Bygdeå 9 km norrut ligger mellanstadieskolan (åk 4-6) I Robertsfors finns både låg, mellan och högstadieskola. De två skolorna i Djäkneboda och Bygdeå har en aura av Bullerbyskola över sig, i lantlig miljö där alla känner varandra väl. Barnen har rätt till skolskjuts. Alla barn erbjuds simskola i Robertsfors kommun, med gratis skolskjuts första veckorna på sommarlovet efter årskurs ett – en bra anledning för barnfamiljer att flytta hit tycker vi.

Sporthall, hockeyrink, mataffär och kyrkor finns i Bygdeå och i tätorten Robertsfors där också badhuset finns. Busshållplats hittar du i Djäkneboda där också parkering för pendlare med motorvärmare finns.

Vår närmsta idrottsförening heter Norum Djäkneboda sportklubb. (NDSK) De tar upp många kilometer skidspår – dagspår kopplat till ratan och Ratu, arrangerar kommunserier i skidor, har gympagrupper och styrketräningslokal. Skoterspår tas också upp varje vinter. Många i byn är även aktiva i Bygdeå GIF och Robertsfors IK.

Föreningslivet är starkt i byn. Byalaget och Bygdegårdsföreningen kommer att gå samman och utvecklar byn, lokalsamhället och besöksmålet Ratan. Bryggföreningen sköter om bryggorna vid småbåtshamnen, Bagarstugeföreningen hyr ut byns bagarstuga. Föreningen Ratans Historia ansvarar för det historiska arvet.

Tullgården är navet i byn där vi haft sommarrestaurang i många år. Midsommarafton på Tullgården är ett stort event där ofta flera hundra personer deltar. Vi brukar också träffas vid advent, pyssla och umgås. Majbrasan är samlingsplats på valborgsmässoafton. Då sjunger vi in våren, eldar, håller vårtal, köper lotter och trivs. En oskriven regel är att vi inte skjuter smällare då vi vill att våra hundar ska slippa bli rädda.

Vi har flera  vandringsleder som trampats upp naturligt. De finns i skogen, nära till havet. På skäret finns skyltad vanringsled med kultur- och naturinformation.

I Ratan finns flera områden med fritidshus och vi har många besökare som stannar på camping, båthamn och Quick stop. Ratan lever upp på sommaren med många dagsbesökare och byns medborgare hjälper till för ett gott värdskap.

Om du gillar havet, friluftsliv, kultur, gemenskap,  ideellt arbete och föreningsliv är Ratan rätt ställe för dig!

Solnedgång över Ratans södra inlopp
Ratans by i vinterskrud och kvälssol